Hirdetés

szeder.lap.hu / Tüskétlen szeder termesztése

Tüskétlen szeder termesztése

Metszési tanács

Fotó

Termését évezredeken át csak gyűjtögették, kerti termesztése csak a múlt század közepén kezdődött. Nagy lendületet kapott 1938-ban az első tüskétlen fajta angliai kinemesítésétől. Napjainkban Európa számos országában és az Egyesült Államokban nagy területen termesztik, több fajta is rendelkezésre áll.

A 12-18 évre tervezhető szederültetvény helyét gondosan kell megválasztani. Különösen vonatkozik ez a tüskementes szederfajtákra, tekintettel azok fagyérzékenységére. A vad szederfajok előfordulása miatt az erdőktől legalább 100 m távolságot célszerű betartani. Előveteménynek a kalászosok kevésbé alkalmasak, mert a szederültetvényekben az egyszikű tarackos gyomok a legveszélyesebbek. Az évelő gymoktól feltétlenül meg kell tisztítani a területet. A málnáénál hosszabb életű szederültetvény részére a talaj tápanyagtartalmától függően tartalékoló trágyázás szükséges a gyökérzet sekély elhelyezkedése miatt. A nagy adagú szervestrágyázás még kedvező talaj-tápanyagellátottság mellett is elengedhetetlen.

Ha a jostát (a fekete ribiszke és a köszméte keresztezéséből létrehozott fajhibridet, amely még csak most teszi meg első lépéseit a népszerűvé válás útján) nem vesszük számításba, akkor az utóbbi évek legjelentősebb gyümölcsújdonságának a tüskementes szedret mondhatjuk.

Hajtásai nem tövisesek, gyümölcse nagyobb, íze zamata sajátos. Hollandiából került hazánkba. Származása miatt a hűvösebb, csapadékosabb területeken érzi jól magát.

Hirdetés
Meghatározás:

A tüskétlen szeder a Rubus nemzetségbe tartozó R. rusticanus var. inermis változatának továbbnemesítésével létrehozott, a XX. század elején elterjedt gyümölcstermő növény.

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Tüskétlen szeder termesztése
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés